Kosten betydelse för hjärnans utveckling


Att kosten har en stor och avgörande betydelse för vår koncentrationsförmåga och välmående är numer en etablerad sanning.

Kroppsliga obalanser som allergier, näringsbrister och felaktig tarmflora kan vara orsaken till motoriska svårigheter, koncentrationssvårigheter, problem med läs- och skrivinlärning, beteendeproblem, dåligt arbetsminne, affektutbrott mm. Dessa problem och brister under tidiga år kan hindra vissa utvecklingssteg.


Det börjar också bli mer välkänt att snabba kolhydrater inte är bra för vår hälsa. Blodsockret skjuter i höjden och vi kan bli upprymda en kort stund därefter. Sedan sjunker det lika snabbt och vi blir kanske låga, irriterade och trötta. För att få en jämn blodsockerkurva är det bra att undvika de snabba kolhydraterna. När blodsockret skjuter i höjden tillfredsställs hjärnans belöningssystem. Vissa personer är känsligare än andra. Känner du igen detta hos ditt barn kan du kanske överväga att dra ner på socker och snabba kolhydrater.

Laktos och kasein kan också vara en orsak till ovanstående svårigheter.


Vad kan du göra åt det?

Om man har en ADHD-eller autismdiagnos föreslås ofta medicinering. (Kontakta alltid en näringsterapeut för kostråd).

Det finns en hel del forskning i ämnet, framförallt baserat på personer med ADHD eller inom autismspektrat. Tydligast framträder kost med mycket socker och processad mat som en faktor för ökande beteendeproblem.

Vitaminer, mineraler och fett

Folsyra, vitamin B6 och B12, D-vitamin är några av de viktiga vitaminerna för kroppens och hjärnans funktioner. Likaså mineralerna zink, magnesium, järn bl a. Fettsyran Omega3 är särskilt viktig för hjärnans utveckling och funktion, liksom för immunförsvaret. (Konsultera alltid en näringsterapeut).


Sensomotorisk rörelseträning

Rytmisk rörelseträning, reflexintegrering, hörsel- och synträning är andra viktiga medel för hjärnans och kroppens optimala funktioner. 

Forskning

Det finns en hel del forskning kring ämnet kost och diagnoser, många av dem finns i boken nedan.

Litteratur: en del av innehållet ovan är taget från ”Frisk utan mediciner” - om ADHD och autism, av Ann-Marie Lidmark, Nature Associates Förlag ISBN 978-91-5970-3


Övrigt: 

Det finns också en mer praktisk bok med recept och råd från föräldrar. Boken är skriven av Annika Röed och heter ”Mat för barn med autism och ADHD”, Optimal förlag.


Lästips*

Ann-Marie Lidmark: Frisk utan mediciner. Om ADHD och autism.

Harald Blomberg: Rörelser som helar, Autism - en sjukdom som kan läka.

Annika Röed: Mat för barn med autism och ADHD.

Ingrid Franzon och Margareta Dahlberg:  Kanariefåglarna ryter.

Övriga författare:

Dr Sanna Ehdin

Peter Wilhelmsson